Bölgenin sarp kayalıkları ve zorlu coğrafyasında gerçekleştirilen titiz doğa çalışmaları, bilim dünyasını ve doğaseverleri mest eden bir sonuca ulaştı. Gazeteci Melahat Sengir, Beydağı’nın kuzey zirvelerine yaptığı keşif gezisi sırasında, bölgede daha önce varlığı kayıt altına alınmamış olan nadir bir misafiri görüntülemeyi başardı.
Halk arasında zarafeti ve boynu bükük duruşu nedeniyle “Ağlayan Gelin” veya “Kerbela Çiçeği” olarak adlandırılan endemik Ters Lale, Melahat Sengir’in objektifine yansımasıyla Beydağı’nda ilk kez resmen belgelenmiş oldu.
Mikro-Klima Mucizesi
Normal şartlarda bölgenin florasında kayıtlı olmayan bu türün, zirvenin kuytu ve korunaklı bir noktasında gün yüzüne çıkması, Malatya’nın biyolojik çeşitliliğinin sanılandan çok daha zengin olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Genellikle Doğu Anadolu’nun yüksek rakımlı bölgelerinde, özellikle Hakkari ve Van çevresinde görmeye alışık olduğumuz bu eşsiz çiçek, Beydağı’nın sert iklimine ve yüksek irtifasına meydan okuyarak adeta “ben de buradayım” dedi. Sengir tarafından görüntülenen ters lalelerin canlı renkleri ve sağlıklı yapıları, bölgenin bu tür için mikro-klima özelliği taşıyan özel bir yaşam alanı sunduğuna işaret ediyor.
Doğaya “Çelikten Kalkan”: 700 Bin TL Ceza
Bu görsel şölen, beraberinde çok ciddi sorumlulukları ve yasaları da getiriyor. Doğanın bu nadide mirasını korumak adına devlet, “Biyolojik Çeşitliliği Tahrip Etme” suçuna karşı adeta çelikten bir kalkan oluşturmuş durumda.
Koruma Altında:
Beydağı’nda keşfedilen bu çiçekleri koparmanın, doğal ortamından ayırmanın veya soğanlarını sökerek ticari amaçla kullanmanın bedeli oldukça ağır.
Caydırıcı Yaptırım:
2026 yılı çevre kanunu düzenlemeleri kapsamında, bu endemik türlere zarar vermenin cezası 700 bin TL olarak belirlendi.
Yetkililer, bu yüksek ceza miktarının sadece bir caydırıcı değil, aynı zamanda doğanın geri döndürülemez kayıplarına karşı verilen değerin bir göstergesi olduğunu vurguluyor. Gazeteci Melahat Sengir’in bu önemli keşfi, bölgenin doğal koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesine de öncülük edebilir.

Haber / Fotoğraflar: Melahat Sengir



